Några böcker och en egen text!

Igår fick mina elever sitt Boka-dig-paket. Det är ett samarbete med komunbiblioteket och  vi har gjort det flera gånger och det är mycket uppskattat hos eleverna!

image

Idag provade jag ett lektionsförslag från Anne-Marie Körling i samband med att vi fick våra bokpaket. Det blev ett annorlunda sätt att bekanta sig med sitt bokpaket mot hur vi brukar göra. Anne-Marie kallar lektionen Blanda och ge. Fem böcker och en egen text. I lektionen  fick de bekanta sig med med sina böcker (och sina klasskompisars böcker = många böcker i omlopp), de läste mycket, de härmade olika författares språk (fick en modell) och slutligen skrev de en egen text.

Jag började lektionen med att ge dem min modell att följa.

Mina böcker:

  • ”Älskade lilla gris” Ulf Nilsson
  • ”Den lycklige prinsen” Oscar Wilde
  • ”Till vildingarnas land” Maurice Sendak
  • ”Pippi flyttar in” Astrid Lindgren
  • ”Emmy och havet” Inger Rydén

Mina meningar: Men om hon säger något blir det ju ingen överraskning. Så trevligt att ni tittade in! ”Och nu,” ropade Max, ”nu börjar det stora oväsendet!” En natt flög en liten svala över staden. Humlor och bin surrade.

…och så här blev texten när jag hade förändrat den:

En dag flög en liten svala över staden där Max bodde.

”Så trevligt att du tittade in!” sa Max.
”Ja, och om jag hade sagt något i förväg hade det ju inte blivit någon överraskning!”
”Du kommer alldeles lagom!”
”Lagom till vad då?, frågade svalan.”
”Schhh…nu…nu börjar det stora oväsendet!” ropade Max och sprang ut i trädgården.

Och humlor och bin surrade. Och det blev sommar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det blev en magisk stund när jag läste upp allas texter i slutet av lektionen. Det här kommer vi absolut att göra fler gånger!

 

 

Kommentera