Fråga eleverna hur de gör

Ord har en naturlig del i min undervisning – i alla ämnen. Vi tittar på hur ord är uppbyggda, hur ord är släkt med varandra, hur ord rimmar och hur ord kan höra ihop. Eleverna skriver ofta upp ord och meningar ur böckerna de läser.

Vilka ord hör ihop? Alla får ett ord och går runt i klassrummet och försöker hitta en kompis som har ett ord som hör ihop med deras.

 

Ord ur dikten ”Fideli” av Lena Sjögren.

Som en del i denna undervisning har eleverna  skrivläxa en gång i veckan. Det kan vara att träna på att stava ord eller att skriva meningar med utvalda ord. Orden kommer från vår läsebok i svenska, så orden är inte nya för eleven. Vi har alltid samma ord i två veckor, fast på olika sätt. Om de har haft i läxa att stava orden, gör jag alltid diktamen på de orden – och eleverna kräver att jag gör det. De flesta blir sura om de inte får visa att de har tränat på orden hemma. Om de har haft i läxa att skriva meningar med orden, läser jag ALLTID upp deras meningar högt. Den elev som av någon anledning inte har gjort eller har glömt läxan, är mycket noga med att jag ska läsa upp hens meningar när hen sedan har med sig sin läxa.

Eleverna har skrivit av meningar på blädderblock, ur böcker de läser.

I fredags fick eleverna fundera på frågan ”Hur gör du när du tränar stavningsläxan?”. Syftet med det var att jag ville att eleverna skulle få upp ögonen för att man kan träna läxor på olika sätt, och på så sätt öka medvetenheten om hur man lär sig. Eleverna fick fundera en stund, sedan berätta för varandra.

När jag har skrivit orden på papperet brukar mamma säga orden så skriver jag dem igen.
Först tittar jag på ordet – sedan försöker jag skriva ordet flera gånger utan att titta.
Jag säger orden högt när jag skriver dem.
Jag vet inte hur jag gör…
Jag bara skriver dem.
Jag är vänsterhänt och då döljer jag ordet med handen!
Jag skriver varje ord fem gånger.

Undervisning: Hur ser en text ut när alla innehållsord är borta?

En reaktion på ”Fråga eleverna hur de gör

  1. Vad smart att jobba så med ord! Det vinner man mycket på! Ska också göra det till hösten 🙂

Kommentera